Уважаеми граждани, Във връзка със стартирането на поливен сезон 2017г., ще се подава вода по всички напоителни канали. Вследствие на оттока ще се появи вода и в отводнителните канали. Във връзка с това, има опасност за живота и здравето на хората.

АБСОЛЮТНО СЕ ЗАБРАНЯВА ВЛИЗАНЕТО И КЪПАНЕТО ВЪВ ВОДОЕМИТЕ – язовири, изравнители, напоителни и отводнителни канали и други хидромелиоративни и хидротехнически съоръжения.

Опасността от заливане на селата Цалапица, Мало Конаре и Драгор, в община Пазарджик е преодоляна

Продължава денонощното наблюдение на двете реки Луда Яна и Елшишка, край Пазарджик
Язовир Тополница, край Пазарджик не е причина за наводненията в град Съединение
„Около 100 м. временни преграждения са изградени тази нощ по река Луда Яна, за да не се допусне заливане на селата Цалапица и Мало Конаре”, обясни управителят на „Напоителни системи”, клон Пазарджик, Ангел Даскалов. Изграждането на временните преграждения започва към 2 ч. след полунощ, когато високите води в река Луда Яна предизвикват пропадане и пробив на дюкер на реката и навлизане на водата в напоителен канал „Паша арк”. С падането на нивото на реката през нощта е разрушена част от дясната дига на реката, без да има преливане. Благодарение на укрепителните работи и изградените преграждения опасността от заливане на пречиствателната станция за отпадни води на гр. Пазарджик, и селата Цалапица и Мало Конаре, е преодоляна. След оттичане на високите води в района ще бъде направен оглед и остойностени щетите по съоръженията, коментира още управителят на „Напоителни системи” ЕАД, клон Пазарджик. В момента не може да се направи точна преценка, защото всичко е под вода, допълни Ангел Даскалов. Съвместната работа на служителите на „Напоителни системи” ЕАД, клон Пазарджик, Гражданска защита и Пожарна безопасност продължава и днес. Освен нивото на река Луда Яна се следи и река Елшишка, която продължава да се разлива в скъсания участък при напоителен канал „Алеко-Потока”. Направени са преграждения за отклоняване на водата към напоителните и отводнителни канали, за да не се допусне заливане на село Драгор и гр. Пазарджик. Заляти са земеделски земи в района. Водата в река Елшишка спада, но много бавно. Днес започва изграждане на временна дига за връщане на реката в коритото, коментира още управителят на „Напоителни системи” ЕАД, клон Пазарджик.
 
Бедственото положение в град Съединение продължава и днес.
В района на община Съединение няма язовири, стопанисвани от „Напоителни системи” ЕАД
„Яз. Тополница се намира на 60 км. от град Съединение и не може да бъде причина за наводненията в града”, категоричен е управителят на „Напоителни системи” ЕАД, клон Пловдив, Иван Иванов. Втори ден служителите на „Напоителни системи” ЕАД, клон Пловдив, съвместно с Гражданска защита отводняват наводнените обекти в района. От вчера е спряно подаването на вода в главния напоителен канал „Лисичево – Стряма”, за да се поеме повърхностният отток от наводнените терени и да се отведе към река Стряма, обясни още управителят на „Напоителни системи” ЕАД, клон Пловдив. Благодарение на това в канала се оттичат високите води от интензивните валежи в района, допълни Иван Иванов. Всички съоръжения на Дружеството работят при непрекъснат режим от вчера.
 
Язовир Цонево, край Варна е покачил нивото си с 3 см за едно денонощие, съобщи управителят на „Напоителни системи” ЕАД, клон Варна, Ивайло Комитов. Свободният обем на язовира в момента е 6 млн.куб. метра. При интензивни валежи през следващите 2-3 дни, язовир Цонево ще започне да прелива, коментира още Ивайло Комитов.
 

Още

Профил на купувача
actualno-sustoianie
Сигнали за нередности

Напоителни системи ЕАД 2012 | Всички права запазени