Уважаеми граждани, Във връзка със стартирането на поливен сезон 2017г., ще се подава вода по всички напоителни канали. Вследствие на оттока ще се появи вода и в отводнителните канали. Във връзка с това, има опасност за живота и здравето на хората.

АБСОЛЮТНО СЕ ЗАБРАНЯВА ВЛИЗАНЕТО И КЪПАНЕТО ВЪВ ВОДОЕМИТЕ – язовири, изравнители, напоителни и отводнителни канали и други хидромелиоративни и хидротехнически съоръжения.

Скъсана е предпазна дига на река Места в землището на село Гърмен, община Гърмен, Гоце Делчев

Критичната ситуация в Западна България остава, поради високото ниво на реките Струма и Места
„Река Струма прелива над предпазните диги в района на Дупница, Благоевград и Симитли. Днес, поради липсата на валежи, нивото на реката спада, но все още не може да се прецени на колко места са скъсани предпазните диги, тъй като водата е високо над тях”, съобщи управителят на „Напоителни системи” ЕАД, клон Дупница, Санде Костадинов. През нощта най-критично е било положението в квартал Струмско в Благоевград и в село Яхимово, община Дупница, където багери на „Напоителни системи” ЕАД, цяла нощ, са прокопавали временни отводнителни канавки за оттичане на водата от преливащата река Джерман. Към 23 часа е наводнена и спира работа отводнителната помпена станция ”Струмско”, която отводнява Благоевград. Екипите на Гражданска защита са евакуирали хора от квартала и благодарени на това не се стига до жертви, съобщи още Санде Костадинов. Утре, ако нивото на водата е спаднало достатъчно, ще бъдат описани всички щети по предпазните диги на река Струма, както и по оборудването в помпена станция „Струмско”, уточни още управителят на „Напоителни системи” ЕАД, клон Дупница.


*****
„Продължава постоянното наблюдение на нивото на река Струма в района на Кресна, Струмяни и Сандански”, съобщи управителят на „Напоителни системи” ЕАД, клон Сандански, Благой Дончев. В района има частично заливане на предпазни диги, но не са констатирани толкова сериозни поражения като тези, нанесени по главния път в Кресненското дефиле, обясни още Благой Дончев. Служителите на „Напоителни системи” ЕАД, клон Сандански са готови да се включат при необходимост, с техника и хора, в отстраняването на щетите по пътя в Кресненското дефиле.


*****
„Около 22 часа снощи в резултат на интензивните валежи, силна приливна вълна се влива в река Места и къса предпазна дига в землището на село Гърмен, община Гърмен, Гоце Делчев”, съобщи управителят на „Напоителни системи” ЕАД, клон Гоце Делчев, Димитър Попов. При нови валежи, съществува опасност от заливане на земеделски земи и селскостопански постройки в района на село Гърмен. Скъсването е около 150 м. и се намира на около 100 м. преди новоизградените диги по река Места, възстановени със средства от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, уточни още Димитър Попов. Днес, нивото на водата в река Места започва да спада, поради липсата на валежи, но все още е високо – около 2 м. над коритото на реката. Очаква се утре, при липса на валежи, река Места да се върне в коритото си.


*****
„Нивото на язовир „Панчарево” се нормализира след спиране на валежите в София”, съобщи управителят на „Напоителни системи” ЕАД, клон София, Димитър Методиев. Една от двете електроцентрали, между язовирите Искър и Панчарево, е пусната в експлоатация на едночасов режим на работа.


*****
„Помпена станция „Бобораци” все още не работи, тъй като достъпът до нея е невъзможен. Пътят е залят от преливащата река Блато (Арката)”, съобщи управителят на „Напоителни системи” ЕАД, клон Перник. Интензивните валежи доведоха до увеличаване на нивото в язовир Долна Диканя, край Радомир. Само за 20 часа той е увеличил обема си с около 1,80 м. „Язовирът прелива през преливник и е в много добро техническо състояние”, уточни още управителят на „Напоителни системи” ЕАД, клон Перник. Покачване има и в нивото на язовир „Извор”, община Радомир, но там все още има свободен обем около 1 м. до кота преливник.

Още

Профил на купувача
actualno-sustoianie
Сигнали за нередности

Напоителни системи ЕАД 2012 | Всички права запазени