Уважаеми граждани, Във връзка със стартирането на поливен сезон 2017г., ще се подава вода по всички напоителни канали. Вследствие на оттока ще се появи вода и в отводнителните канали. Във връзка с това, има опасност за живота и здравето на хората.

АБСОЛЮТНО СЕ ЗАБРАНЯВА ВЛИЗАНЕТО И КЪПАНЕТО ВЪВ ВОДОЕМИТЕ – язовири, изравнители, напоителни и отводнителни канали и други хидромелиоративни и хидротехнически съоръжения.

Три пъти повече приходи отчитат "Напоителни системи"-Шумен тази година

Три пъти повече приходи отчитат “Напоителни системи”-Шумен тази година

"Напоителни системи"-Шумен отчита три пъти повече приходи от напояване през тази година. За сравнение през м.г. приходите от поливните площи бяха 80 хил. лв., а към момента дружеството отчита 250 хил. лв. Това съобщи за ШУМ.БГ управителят на дружеството Юлиян Вълчев. Резултатите сочат, че броят на сключените договори и анекси за поливни площи рязко са се увеличили и освен сушата причината е и затегнатите мерки към земеделските производители. Само през юли с 50% са скочили сключените договори. Припомняме, че "Напоителни системи" създаде мобилни групи за контрол и засече над 20 земеделски производители да злоупотребяват, поливайки допълнителни декари освен тези по сключен договор. "Освен създадените мобилни групи направихме и обща комисия с ДФ "Земеделие и гори" и се проверяваше на място със замерване. Това принуди земеделските производители да станат изрядни и да сключат договори или анекси за реално поливаните площи. Сега повишаваме контрола по напояването на зеленчуци и малини", коментира Вълчев.

Той уточни, че към момента дружеството има над 130 сключени договора с кооперации и земеделски производители за над 4 500 дка поливни площи, които са близо два пъти повече в сравнение с миналата година, когато броят на договорите е бил 90, а поливните площи над 1700 дка. "Поради голямата суша през т.г. земеделски производители вече подават заявления, за да осигурят напояването си за следващата година. След прибиране на реколтата имаме готовност да започнем възстановяване на тръбната система, за да обхванем повече площи в района на селата Дибич и Ивански", добави Вълчев.

Вълчев съобщи още, че към момента водата в язовир "Тича" вече е под контролния минимум от 240 млн. куб. м., поради което вода се подава единствено за ВиК и за напояване. Досега са използвани към 900 000 куб.м. вода за поливане на земеделски площи.

Източник: www.shum.bg

Още

Профил на купувача
actualno-sustoianie
Сигнали за нередности

Напоителни системи ЕАД 2012 | Всички права запазени